Jeg tog af sted med to herlige fyre Sinaly og Sila, med et dårligere engelsk end mit franske – noget som de følgende døgn gav anledning til diverse misforståelser og stor morskab for os alle, når vores cocktail (af mit franske, deres engelske, en skvis Bambara, min ordbog samt et ihærdigt tegn- og kropsprog) fejlede totalt.
Formålet med turen var, at jeg skulle se de ca. 120 hektar Jatropha plantations, der er i området og den dertilhørende energistation, som ligger i landsbyen Tabakoro.
Facts om projektet:
MFC har siden 1999 arbejdet med udbredelsen af Jatropha planten i Mali, da denne plante kan overleve med kun ca. 400 - 600 mm årligt nedbør, hvilket gør den perfekt til Malis tørre og barske klima – der, som I kan se på billederne, gør at mange andre planter bukker under.
Samtidig gror planten hurtigt og kan dermed bruges til at modarbejde ørkenspredningen gennem en bibeholde af vegetationen i området og samtidig modvirke erosion. Desuden kan Jatropha bruges som levende hegn, da dyrene ikke spiser den og har da også været brugt sådan i mange generationer.
Frøene, som består af 47% olie, har kvinderne traditionelt brugt til sæbe og man er først senere blevet opmærksom på, at denne olie kunne bruges til biobrændsel. En yderst vigtig faktor for udviklingslandene, der ikke har de økonomiske midler, som den øgede konkurrence på benzin kræver, og som derfor på sigt ville sakke yderligere bagud, hvis der ikke findes en mere holdbar løsning.
– og til jer, som ikke har fået nok info om denne plante
tjek www.malifolkecenter.org ☺
Barsk at se alle de børn, hvis løbende næser, tynde arme og fodboldlignede maver vidner om en fattigdom, vi på ingen måde kan forestille sig, og som vi med diverse ’nødlidende- kampagner’ er blevet trætte af at se på. Men trods denne enorme fattigdom blev jeg kun mødt at smittende smil, varm latter og nysgerrige blikke – simpelthen utroligt og lige præcis det, der gjorde turen uforglemmelig!!
Noget jeg også erfarede på den 5-timers- lange bustur hjem, hvor gulvet mildest talt var mere madrester end gulv, og hvor børnene brugte de nu tømte skåle, som potter, og dermed fuldendte sanseindtrykket til det maksimale.
Aftenerne gik med at ’snakke’, hygge, lytte til afrikansk musik afspillet på gamle mobiler, øve glemte salsa trin, drikke traditionel the og endelig beundre den helt ubeskrivelige stjernehimmel, som kun rigtig kan ses i en landsby uden elektricitet.
Endnu en fieldtrip jeg sent vil glemme, og som jeg nu er lykkelig over at bruge min weekend på ☺
- og nå ja tog et billede af denne lille forretning, som for småpenge oplader mobiltelefoner via solenergi – super smart og til stor glæde for landsbyen! Så imponerende, som de maliere klarer sig med det, de har.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar